Pergi ke kandungan

Templat:R:Webster 1913

Daripada Wikikamus

“dictionary”, dalam Webster’s Revised Unabridged Dictionary, Springfield, Mass.: G. & C. Merriam, 1913, OCLC 800618302


Kegunaan

[sunting]

Template ini boleh digunakan dalam bahagian "Rujukan" atau laman perbincangan untuk memetik versi dalam talian Noah Webster and Noah Porter, editor (1913) Webster's Revised Unabridged Dictionary of the English Language: The Dictionary Proper being the Authentic Ed. of Webster's International Dictionary of One Thousand Eight Hundred and Ninety, Ed. under the Supervision of Noah Porter [...] to which is Now Added a Department of New Words, together with Many Valuable Special Features, Springfield, Mass.: G. & C. Merriam Co., OCLC 800618302.

Parameter

[sunting]
  • |1= atau |entry= – nama entri dalam Webster's Dictionary. Jika parameter ini tidak dipakai, nama entri Wikikamus akan dipakai.
  • |pos= atau |part of speech=golongan kata entri. Secara lalai, templat ini mencondongkan nilai yang diberi terhadap parameter lalu menambah noktah di akhir. Untuk mematikan format asal untuk mengkhususkan format berbeza dengan gaya wikiteks dan templat, letakkan |noformat=1 atau |noformat=yes: lihat contoh di bawah.
  • |2= atau |url= – jika URL asal tidak memaut ke laman yang betul, guna parameter ini untuk memautkan URL laman Webster's Dictionary yang diingini.
  • |subentry= – perkataan yang muncul dalam subentri.
  • |subpos= – golongan kata subentri.
  • |3= atau |accessdate= – Tarikh akses Webster's Dictionary. Gunakan format tarikh berikut: 1 Januari 2017 atau Januari 1, 2017.
  • |4= atau |passage= – petikan yang dipetik dari Webster's Dictionary.
  • |nodot= – secara lalai, templat ini akan menambah noktah di akhir petikan. Untuk menghalang tanda baca ini, gunakan |nodot=1 atau |nodot=yes.

Contoh

[sunting]
Kegunaan biasa
Ketika subentri khusus yang muncul di laman entri utama dipetik