Pergi ke kandungan

wadon

Daripada Wikikamus

Bahasa Jawa بهاس جاوا

Takrifan

[sunting]

Kata nama

[sunting]

wadon

  1. perempuan : wadon (ngoko wadon, krama estri, krama inggil putri)
    anakku sing wadon wis prawan.
    anak aku yang perempuan dah anak dara dah.

Sinonim

[sunting]

Perempuan

[sunting]

Sebutan

[sunting]
  • Penyempangan: wa‧don

Tulisan Jawa

[sunting]